shadow

Expoziţia permanentă „Casa Ceauşescu” – București

Expoziţia permanentă „Casa Ceauşescu”

  • Ce face această instituţie?

„Casa Ceauşescu” este administrată de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat.

Este fosta reşedinţă a familiei prezidenţiale Nicolae şi Elena Ceauşescu, din Bulevardul Primăverii nr. 50 din capitala României, Bucureşti.

Prin deschiderea Casei pentru public s-a dorit dezvăluirea laturii personale şi intime a vieţii lui Nicolae Ceauşescu, şeful de stat atât de cunoscut în România şi în afara ţării, şi a familiei lui, în contextul locuinţei pe care au ocupat-o între 1970 şi până în 1989.

De asemenea s-a luat în considerare accesul publicului la o locuinţă aparte, ca funcţionalitate şi estetică – la facilităţi şi funcţionare, la opere de artă plastică şi decorativă, care reprezintă un tip de locuire, un tip de producţie artistică şi artizanală şi un mecanism de producere a respectivelor piese.

Misiunea instituţiei

Deocamdată misiunea Expoziţiei Permanente „Casa Ceauşescu” este pe de o parte conservarea, restaurarea, dezvoltarea, studierea, expunerea şi promovarea casei ca ansamblu arhitectural funcţional şi de reprezentare a unui şef de stat în a doua jumătate a secolului 20 şi pe de alta un bogat patrimoniu de artă naţională şi străină, care se găseşte în fosta locuinţă a familiei Ceauşescu.

Pe parcurs conceptul expunerii se va dezvolta şi se va putea raporta la alte locuri istorice similare care vor apărea în România.

  • Când s-a înfiinţat?

Expoziţia a  fost deschisă publicului spre vizitare în data de 19 Martie 2016.

Până la momentul deschiderii locuinţa a fost în conservare şi ocazional spaţiu de protocol.

„Casa Ceausescu” reprezintă un ansamblu de clădiri cu curte, grădini interioare, seră etc. şi este vizitabilă în proporţie de 80%. Expoziţia permanentă reprezintă însăşi locuinţa familiei prezidenţiale, amenajată după voinţa ei şi este păstrată aproape identic cu ceea ce era înainte de revoluţia din 1989.

Instituţia deţine o colecţie de covoare din mătase, tapiserii, o colecţie de obiecte de porţelan-servicii de masă, pahare din cristal, o colecţie de obiecte decorative.

  • Care sunt principalele activități?

Principalele activităţi în prezent sunt reprezentate prin acţiuni culturale, vizite, ghidaje, seminarii, mese rotunde, etc.

  • Care sunt planurile de viitor?

Pe viitor ne propunem să ajungem într-o poziţie stabilă în categoria obiectivelor istorice şi turistice din România pentru promovarea unei viziuni transparente privind epoca Ceauşescu.

De asemenea ne propunem corelarea temelor şi artefactelor care apar în expunere cu ideologia regimului şi cu viaţa cotidiană a populaţiei României – o paralelă între confortul, estetica, siguranţa mediului familial al oamenilor obişnuiţi şi a celor din ierarhia nomenclaturii,  calitatea vieţii în România pe perioada epocii Ceauşescu şi divizarea societăţii între populaţie si cei din aparatul de stat şi de partid.

  • Cu cine colaboraţi?

Principalii colaboratori ai Expoziţei Permanente “Casa Ceauşescu” sunt, Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

  • O impresie a unor vizitatori:

Maria şi Vlad  19.03.2016: „O capsulă în timp şi o incursiune în ceva mai mult decât orele de istorie” (din cartea de impresii)

  • Adresa si contact:

            Bucureşti, B-dul Primăverii nr. 50, sector 1, cod poştal 011975.

Director Coordonator dr. Puiu Costoiu.

Număr telefon: 0735386678. Telefon fix: 021.318.09.89.

E-mail: office@palatulprimaverii.ro, office@casaceausescu.ro

www.casaceausescu.ro, www.palatulprimaverii.ro

  • Program de vizitare:

Miercuri – Duminică între orele 10:00-17:00 (17 fiind ultima ora de intrare a vizitatorilor)