shadow

Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla

  • CARE ESTE MISIUNEA PROIECTULUI DE MUZEALIZARE/MEMORIALIZARE?

Memorialul Gherla îşi doreşte să cerceteze, să documenteze și să ofere informații despre locul ocupat de penitenciarul Gherla în cadrul universului concentraționar comunist, dar și despre întreg sistemul represiv din România.

Vrem totodată să ridicăm pe Dealul Cărămidăriei din oraş (cimitirul anonim unde au fost aruncați în gropi comune deținuții din penitenciar) un ansamblu memorial dedicat celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică, pentru a cinsti cu demnitate memoria lor și a tuturor victimelor regimului comunist din România.

  • CÂND S-A INFIINȚAT INSTITUȚIA ȘI ÎN CE CIRCUMSTANȚE/CÂND A DEMARAT PROIECTUL DE MUZEALIZARE/MEMORIALIZARE (PUTEȚI DESCRIE PROIECTUL)?

Asociația „Memorialul Gherla” a fost înființată, ca și ONG, în

5 iulie 2017.

Totodată, cu binecuvântarea și la inițiativa IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, pe 1 octombrie 2017 a fost înființată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla.

Ambele instituții au același scop: ridicarea pe Dealul Cărămidăriei din Gherla a unui Memorial pentru cei ce au suferit detenție politică în penitenciarul din oraș, cât și promovarea oricăror activități menite să susțină Memorialul.

  • EXISTĂ O COLECȚIE, O ARHIVĂ SAU O BAZĂ DE DATE? CE CUPRINDE?

ESTE DE UZ INTERN SAU EXTERN?

Strângem o bază de date cu tot ce are relevanță pentru perioada de detenție politică din Gherla.

  • CARE SUNT PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI DE LA ÎNFIINȚARE PÂNĂ ÎN PREZENT

Organizarea de conferințe, atât în Gherla cât și în diverse localități din țară, care să promoveze inițiativa.

Punerea în scenă a unei piese de teatru „”Îngerul Gherlei”, jucată de tineri liceeni, care are drept obiect întâmplări legate de perioada de detenție politică din Gherla. Piesa a fost prezentată atât în public, cât și în diverse școli din județul Cluj.

Din punct de vedere editorial, a fost tipărit un volum biografic cu titlul „Preoți din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în temnițele comuniste”. Cartea a fost lansată pe 6 decembrie 2017 și îi are ca autori pe Ierom. Grigorie Benea (coordonator), Andreea Ineoan, Emanuil Ineoan, Andreea Opriș, Adrian Nicolae Petcu, pr. Dorin Sas, Dragoș Ursu.

Lansarea și întreținerea unui site web – www.memorialulgherla.ro – și a paginii de Facebook – www.facebook.com/MemorialulGherla.

  • CU CINE COLABORAȚI?

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului IICCMER CNSAS INST

  • CARE SUNT PLANURILE DE VIITOR?

Degrevarea arheologică a ”Dealului Cărămidăriei”, cimitir anonim cu gropi comune în care au fost aruncați deținuții politici din Gherla.

Construirea Memorialului Gherla. Crearea unui spațiu muzeal-expozițional relevant. Comemorarea liturgică a celor ce au suferit în închisoarea din Gherla.

Continuarea muncii editoriale prin diverse volume, prioritar fiind un Album care să ilustreze perioada de detenție politică din Gherla.

Stabilirea, prin cercetare istorică, a unei baze de date cât mai exhaustive legată de detenția politică din Gherla.

Desfășurarea de activități educativ-culturale mai ales în rândul tinerilor, prin vizite la diverse școli, organizarea de tabere de vară, cursuri cu elevi etc.

Organizarea de conferințe pe subiectul dat, atât în Gherla, cât și în alte locuri.

  • ADRESĂ ȘI CONTACT, PROGRAM DE VIZITARE (DACĂ E CAZUL)?

str. Cărămizii, nr. 2

405300 Gherla, jud. Cluj

memorialulgherla@gmail.com

www.memorialulgherla.ro

www.facebook.com/MemorialulGherla

  • PERSOANĂ DE CONTACT?

Ierom. Grigorie Benea