shadow

Memorialul Închisoarea Pitești

  • Cine suntem? Misiune

Memorialul Închisoarea Pitești este un spațiu memorial aflat în fostul penitenciar Pitești, deschis publicului din 2014, ce dezvoltă proiecte educaționale și expoziții pe teme legate de detenția politică anticomunistă din România.

Memorialul are drept misiune cercetarea, documentarea și valorificarea Închisorii Pitești, precum și studiul sistemului represiv comunist și cinstirea memoriei persoanelor care au suferit sau şi-au pierdut viata în închisorile comuniste din România.

În 2009 o parte a fostului penitenciar a fost clasată în Lista Monumentelor Istorice, categoria Ansamblu Memorial, Clasa A (de interes național).

  • Când s-a înființat organizația?

Memorialul Închisoarea Pitești se află în administrarea Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, înregistrată ca și fundație în 2011. De-a lungul anilor fundația a trecut printr-o serie de schimbări, iar din 2016 primește numele actual.

  • Există o colecție, o arhivă sau o bază de date? Ce cuprinde? Este de uz intern sau extern?

Memorialul are o colecție de peste 200 de volume de memorialistică și studii legate de perioada comunistă și detenția politică, 20 de ore de înregistrări video și audio cu foști deținuți politic și documente personale ale acestora, legate de detenția suferită. Colecția nu este accesibilă publicului pentru moment, dar este valorificată în programele pentru public dezvoltate de către organizația noastră.

  • Principalele activități

Din 2014 fostul penitenciar de la Pitești este deschis publicului spre vizitare și sunt organizate constant evenimente cu scopul de a informa și educa publicul cu privire la evenimentele petrecute în acest spațiu în timpul funcționării sale ca închisoare politică.

Vizita în spațiul memorialului se face prin tur ghidat , iar o zona subsolului găzduiește expoziții de artă și arhitectură.

Atelierele de Istoria Comunismului

În 2016, am organizat la Memorialul Închisoarea Pitești o serie de cinci ateliere pentru diferite categorii de vărstă ( 10-14 ani, 15-18 ani, 19-30 ani, adulți și profesori) prin care am avut ca scop informarea publicului cu privire la aspecte generale și particulare ale represiunii comuniste și ale Fenomenului Pitești. Atelierele se bazează pe dialog și interactivitate.

Conferințe

Din 2014 organizăm conferințe și evenimente care aduc în fața publicului foști deținuți politic din timpul regimului comunist din România. Evenimentele sau desfășurat în mai multe orașe din România.

Expoziții

Memorialul Închisoarea Pitești a găzduit în ultimii ani o serie de expoziții de artă și arhitectură pe subiecte legate de Închisoarea Pitești. În 2016 am deschis expoziția “Fenomenul Pitești: între întuneric și lumină”, concepută de Zeppelin, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Editura Manuscris

Pentru a face cunoscute în rândul publicului larg experiențele celor care au suferit în închisorile politice românești, am înființat Editura Manuscris. Manuscris publică volume de memorii și biografii, albume, audiobooks și documentare video pe teme legate de detenția politică anticomunistă, colectivizare și rezistență în România.

  • Planurile de viitor

Dezvoltare și viziune

Memorialul Închisoarea Pitești se dezvoltă constant pentru a deveni muzeu memorial permanent – un spațiu în care vizitatorii nu numai să se informeze, ci un spațiu care să îndemne la reflecție, la o aprofundare a subiectului pe termen lung, la înțelegerea mai clară a societății de azi prin prisma trecutului recent al României și la o raportare corectă și argumentată atât la crimele si persecuția regimului comunist, cât și la sacrificiul celor care au fost încarcerați fără vină.

Vizitatorul ce intră în spațiul închisorii este stimulat să empatizeze cu stările sufletești și corporale ale deținuților în contextul reeducării, folosindu-și cunoștințele, propriul corp și propria imaginație. Mai degrabă decât a răspunde la întrebări sau a da sentințe, urmărim ca vizitatorul să fie provocat, pentru a-si pune întrebări și pentru a cerceta mai departe acest

subiect și după ieșirea din spațiul închisorii.

Amenajarea interioară a memorialului se bazează în special pe instalații de artă, ca soluție optimă pentru expunerea materialelor și transmitere eficientă a informației. Această abordare pornește și din dorința de a conserva spațiul închisorii în forma actuală, dar și din cauza lipsei materialelor sau mobilierului originale din perioada funcționării penitenciarului.

  • Cu cine colaborați?

În activitățile noastre avem colaborări cu numeroase instituții publice și organizații private. În mod constant colaborăm cu Centrul de Studii în Istorie Contemporană, Consiliul Județean Argeș, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Muzeul Țăranului Român, Librăria Bizantină,  Fundația Arsenie Boca.

  • Mărturia unui fost deținut al Penitenciarului Pitești

“În mâna dreaptă ţin stilul, un beţigaş de lemn puţin cioplit şi ascuţit la un capăt, iar în mâna stângă ţin tăbliţa tăiată dintr-un calup de săpun de rufe. Citesc în oglinda neagră a nopţii numele infernului pe care îl străbat: PITEŞTI <-> ITŞETIP. Urlu. Sunt pruncul din pântecul morţii lepădat în scutecul durerii. Buzele îmi sunt lipite cu leucoplastul fricii. Mi-e frică. De mine însumi îmi e frică cel mai mult.”

Mihai Buracu, Tăblițele se săpun de la ITŞETIP.

Cătălin Nedelcu, profesor

“Sâmbăta care a trecut a avut loc la Închisoarea Piteşti un eveniment deosebit, primul dintr-o serie dedicată tinerilor – Atelier despre istoria comunismului. Trei dintre elevele mele – Ana, Delia şi Sabrina, au fost selecţionate şi au avut plăcerea de a o cunoaşte pe Ioana Hasu, jurnalist RFI şi în acelaşi timp nepoata lui Gheorghe Hasu, partizan din Grupul Carpatin Fãgãraşan.

Spre bucuria mea, câţiva dintre foştii mei elevi, acum la liceu, au aplicat pentru un alt Atelier de istoria comunismului şi vor fi prezenţi săptămâna viitoare la Închisoare.

De primăvara aceasta, tot mai multe proiecte s-au derulat sau sunt în curs la Închisoarea Piteşti – întâlniri cu  Paul Imbrescu și Galina Răduleanu, cu cercetătorul Adrian Petcu, cu poetul şi fostul deţinut Demostene Andronescu. Vara aceasta se va desfăşura Scoala de Vară de la Piteşti, ediţia a V-a. Se poate spune că la Piteşti grijă pentru redarea memoriei este tot mai pregnantã şi cuvintele doamnei Ana Blandiana sunt puse în practică – <<Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie>>.”

  • Adresa și contact

Memorialul Închisoarea Pitești
Str. Negru Vodă nr 30, Pitești
Mobil: 0774 651 257

E-mail: contact@inchisoareapitesti.org / contact@pitestiprison.org
Website RO: inchisoareapitesti.org
Website EN: pitestiprison.org
Facebook: www.facebook.com/MemorialulInchisoareaPitesti/

Instagram @memorialulinchisoareapitesti

  • Program de vizitare

Memorialul Închisoarea Pitești se vizitează prin programare la telefon sau pe e-mail.