shadow

Muzeul Cineastului Amator – Reșița

  • Care este misiunea proiectului de muzealizare/memorializare?

Muzeul Cineastului Amator este o iniţiativă privată ce işi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate.

  • Când s-a inființat instituția și în ce circumstanțe/când a demarat proiectul de muzealizare/memorializare (puteți descrie proiectul)?

Muzeul a fost deschis în 2014 în fosta cabină de proiecţie a cinematografului “23 august’ în prezent parte a universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa. Proiectul a pornit în 2007 odată cu redescoperirea cabinei de proiecţie şi decizia de punere in valoare a ei.

  • Există o colecție, o arhivă sau o bază de date? Ce cuprinde? Este de uz intern sau extern?

Muzeul are trei funcţii principale:

Muzeologie: conservarea, restaurarea şi prezentarea obiectelor din colecţia muzeului
Cercetare/Studiu: studiul istoriei cineamatorismului şi cinematografiei, atât din România cât şi din afară
Educaţie: organizarea de evenimente cu scop educaţional pentru studenţi, elevi şi public prin tabere de profil, publicarea tuturor materialelor din cadrul muzeului către public, relaţiile cu instituţii de învăţământ superior

Muzeologia

Muzeul deţine un patrimoniu important format din aparatură utilizată de cineaştii amatori ai secolului trecut (camere de filmat pe peliculă, aparate de proiecţie, vizionate, prese de tăiat şi lipit film, aparate de editat film, tancuri de developare, etc.), filme pe peliculă, atât filme profesioniste cât şi filme realizate de cineaşti amatori, afişe de film, aparatură utilizată în cinematografe, publicaţii legate de activitatea cineaştilor dar şi despre cinema-ul românesc şi altele.

Cercetare / Studiu

Muzeul se ocupă cu studiul activităţii cineaştilor amatori, cu ajutorul materialelor aflate în patrimoniu (filme realizate, publicaţii, premii şi diplome câştigate de către aceştia, interviuri cu foştii cineaşti sau oameni din domeniul cinematografiei). O altă activitate este digitalizarea filmelor vechi realizate pe peliculă şi publicarea acestora spre vizionare pentru public. Filmele realizate de către cineamatorii vremii ne oferă informaţii importante despre istoria locurilor din care provin.

Educaţie

Muzeul pune la dispoziţia publicului informaţii, aparatură şi cunoştiinţe în ceea ce priveşte cineamatorismul. De asemenea, o parte din activităţile muzeului au ca şi scop formarea cineaştilor amatori prin tabere de formare cât şi cu ajutorul cineclubului coordonat de câtre muzeu.

  • Care sunt principalele activități de la înființare până în prezent

Recuperarea de filme si aparatură utilizată în cadrul cineclubului Optic 76, Focal XX, Siderurgistul si Energia din Reşiţa.
Digitalizarea filmelor de la cineclubul Energia dar şi ajutarea altor cineaşti din România pentru digitalizarea arhivelor personale de film.
Materialele digitalizate se găsesc pe canalul de youtube al muzeului https://www.youtube.com/channel/UCjcN8uvNJE5RF0zPdMd3IqQ/videos
Îmbogăţirea colecţiei.
Mediatizarea tuturor acţiunilor culturale ale muzeului pe plan local şi naţional.
Stabilirea de legături cu persoane care au făcut parte din mişcarea cineblurilor din România.
Participarea la Noaptea Muzeelor

  • Cu cine colaborați?

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, One Word Romania, KineDok.

  • Care sunt planurile de viitor?

Realizarea unei baze de date mai completă cu piesele aflate în patrimoniul muzeului, digitalizarea şi distribuirea pe internet a materialelor realizate de cineamatori.

  • Adresă și contact, program de vizitare (dacă e cazul)?

Locație: Piata Traian Vuia nr. 1-4 – Universitatea Eftimie Murgu Resita, andreibal@yahoo.com, Luni – Duminică 09:30 – 12:00 / 19:00 – 21:00 (cu programare la telefon 0745990422)

  • Persoană de contact?

Bălbărău Andrei