shadow

Muzeul Universității din București

  • Ce face această instituție? De ce ați ales această formă de organizare? De ce există instituția? Misiunea instituției
    Rolul instituției este de a prezerva memoria instituțională exprimată prin documente și artefacte reprezentative și de a simboliza identitatea comunității academice. Sunt urmărite marile etape din evoluția Universității, de la înființarea Academiei Domnești (sfârșitul secolului al XVII-lea), la fondarea instituției moderne în timpul lui Al. I. Cuza (1864), trecând apoi prin ceea ce a reprezentat Universitatea din București în perioada interbelică, continuând cu contorsionările ideologice suferite în perioada comunistă și ajungând până în prezent. De altfel, studierea evoluției Universității în perioada comunistă reprezintă un subiect interesant prin luminile pe care le poate arunca nu numai asupra mecanismelor de ideologizare ale învățământului superior ci și prin impactul acestora asupra generațiilor de studenți și profesori.

  • Când s-a înființat?
    iulie 1967, reamenajat și deschis în 2015
  • Există o colecție, o arhivă sau o bază de date? Ce cuprinde? Este deuz intern sau extern?
    Patrimoniul muzeului cuprinde peste 2000 de piese originale şi facsimile, provenite atât din propria colecție a Universității, cât și din donații primite de la profesori și urmașii acestora. Tipologia acestor exponate este diversă: documente, manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier. Doar unele dintre documente sunt expuse, marea majoritate fiind păstrate din rațiuni de bună conservare în arhiva muzeului – acestea constituie baza cercetărilor și a viitoarelor expozițiilor temporare. Muzeul este deschis comunității academice dar și publicului larg. Nu se percepe taxă de intrare.
  • Care sunt principalele activități?
    În acest moment, Muzeul se concentrează pe expunerea de bază, care estevizitată de studenții diverselor facultăți precum și de membrii delegațiilor universitare și nu numai. De asemenea, în noiembrie 2016 a fost lansată o expoziție digitală dedicată istoriei Universității din București în perioada Marelui Război (http://muzeu.unibuc.ro/ro/universitatea-din-bucuresti-in-timpul-primului-razboi-mondial-1916/)
  • Care sunt planurile de viitor?
    Digitalizarea arhivei documentare, organizarea de programe educativepentru publicul larg, realizarea de expoziții temporare, prezentare virtuală.
  • Cu cine colaborați?
    Facultatea de Istorie, Facultatea de Drept, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea din Bucureşti, Arhivele Naționale ale României, Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Muzeul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, IICCMER.
  • O mărturisire/ o impresie/ un citat al unei persoane care v-a vizitat/ cu care ați colaborat
    „Un spațiu minion și unic, care sintetizează istoria Universității. Il parcurgi roată, cronologic, iar în mijloc este ascuns un loc de repaos binevenit. Mai multe bănci de școală în fața unui ecran de proiecție. Aici poți viziona, și poți fi și izolat, să revii la gândurile tale, cu telefonul sau cu caietul de notițe, sau te poți închipui pe băncile școlii. Dacă ai un vizitator PRE-UNIVERSITAR cu tine, e un loc ideal pentru desenat și familiarizat cu MUZEUL! :-)” (Irina și Gabriela, ianuarie 2017)
  • Adresa. Program de vizitare
    Palatul Facultății de Drept, B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 36-46,
    sector 5, București, parter. Se vizitează la cerere.
  • Websiteul instituției
    http://muzeu.unibuc.ro/ro/
    http://www.mediafax.ro/cultura-media/reportaj-universitatea-din-bucuresti-isi-prezinta-istoria-de-la-cuza-la-ceausescu-in-noul-sau-muzeu-foto-14601831
  • Persoana de contact
    conf. univ. dr. Florentina Nițu, florentina.nitu@istorie.unibuc.ro