Proiect

Pagina de internet „Rețeaua memoriei. Expoziții, muzee și memoriale despre comunismul în România” este un proiect al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Lansat în 2016, acest website oferă date esențiale despre proiectul IICCMER și despre instituțiile prezente pe harta Rețelei memoriei, urmând să se dezvolte și actualizeze permanent.
Scopul proiectului este să sprijine inițiativele colegilor din țară, să stimuleze interesul pentru tematică și să contribuie la îmbunătățirea calității formale și de conținut a reprezentărilor muzeografice și memoriale despre comunism.

 Motivație
Această prezență digitală încununează seria de workshopuri „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”, începută de IICCMER în 2015. Participanții la dezbaterile de până acum vor fi prezenți pe platforma online, vizibilă în țară și străinătate, după modelul altor rețele, cum ar fi European Network of Official Authorities in Charge of the Secret-Police Files, International Coalition of Sites of Conscience, Orte der Repression, ICMEMO, Rețeaua Muzeelor din România, etc.

Noutate
Pagina de față oferă o perspectivă sintetică asupra locurilor care memorializează și/sau muzeifică aspecte din istoria comunismului în România.  În același timp, prin acest demers se stabilește un calendar unitar, la nivel național, legat de comemorarea unor personalități și momente relevante pentru experimentul social reprezentat de dictatura proletariatului.

Necesitate
IICCMER consideră importantă această perspectivă generală asupra stadiului actual în care este reprezentat comunismul în România, memorial și/sau muzeal, pentru ca persoanele angajate în acest demers să se cunoască între ele, să-și afle agenda de lucru, temele de studiu, problemele comune.
Perioadă istorică profund ideologizată până în 1989, comunismul, la noi sau în alte părți, a devenit un subiect major de cercetare, dar insuficent reprezentat în spațiul public prin expoziții, memoriale sau alte forme de conștientizare a trecutului recent.
Prin urmare, ne interesează reacția publicului față de demersurile de memorializare ori muzeificare a trecutului comunist. Or, acestea acoperă o paletă largă, de la pozitivă, la indiferentă sau chiar ostilă.

IICCMER este deschis sugestiilor primite de la public și încurajează noi inițiative.
Informații suplimentare se vor putea accesa prin linkurile atașate .

PARAGRAF DESPRE ICCMER
MUZEUL COMUNIMULUI
FORTUL 13 JILAVA
DESPRE PROIECTUL IICCMER LA RAMNIC
WWW.MEMORIALULRAMNICUSARAT.RO