shadow

Asociația Memorialul Revoluției Timișoara

Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara
Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989, Timișoara.

  • Misiunea asociației este de a deveni un mijloc operativ de informare referitor la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunânu-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că aceste momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România.

Prin expoziții asociația valorifică informațiile și cercetările acumulate de-a lungul anilor și astfel se legitimează a fi singurul spațiu expozițional dedicat în întregime Revoluției din 1989 de la Timișoara.

Scopul este de a constitui un patrimoniu material și imaterial unic în țară și de a oferi acces prin metode muzeografice, atât publicului român și cât și celui străin, la obiecte și date despre evenimentele din 1989 la Timișoara.

  • Când s-a înființat?

Dacă la data înființării asociației noastre, la 26 aprilie 1990, nu se dorea decât un omagiu adus Eroilor Martiri timișoreni, nimeni nu bănuia atunci, că peste ani, vom dezvolta și o activitate de cercetare, expozițională și editorială, devenind pentru orașul nostru un brand care deja a devenit cunoscut și respectat în țară și străinătate.

În anul 2000, Asociaţia Memorialul Revoluţiei fost declarată prin lege „Ansamblu de Interes Naţional” şi a înfiinţat Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989. În anul 2011 Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost declarată instituţie de utilitate publică. Tot în anul 2011 a fost înfiinţată editura Memorialul Revoluţiei 1989.

  • Există o colecție, o arhivă sau o bază de date? Ce cuprinde? Este de uz intern sau extern?

Baza de date este compusă din mai multe fonduri de documentare:

–          Documente scrise:

declaraţii de martori, declaraţii inculpaţi, rechizitorii și sentinţe;

–          Fotografii

din principalele orașe din țară, unde au avut loc evenimente în decembrie 1989;

–          Colecţii de presă

Deținem colecțiile de ziare și reviste locale și naționale începând cu anul 1988 și până în prezent. Colecțiile de ziare locale și naționale din perioada 1988-2010 sunt atat în formă fizică cât și în formă electronică.

–          Audio şi video: istorie orală, filme documentare, talk-show, simpozioane, alte emisiuni TV

–          Biblioteca: un fond de carte ce cuprinde peste 700 de titluri pe diverse tematici (rezistenţa anticomunistă, deportaţi, dizidenţă, revoluţie, etc.)

Baza de date este pusă la dispoziția cercetătorilor, scriitorilor, jurnaliștilor și studențiilor pentru a efectua studii aprofundate despre evenimentele petrecute atât în România cât și în statele fostului bloc comunist din Europa anului 1989.

  • Principalele activități

      Spații expoziționale

Spațiile expoziționale cuprind mai multe săli în cadrul cărora pot fi vizionate mai multe expoziţii care tratează atât evenimente din România cât şi din fostele ţări comuniste din Europa. În perioada 1999-2016 au fost organizate peste 40 de expoziţii, care au tratat atât evenimente din România, cât şi din fostele ţări comuniste din Europa.

Expoziţii permanente:

  1. Expoziția „Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”, donată Memorialului Revoluției de către Muzeul Banatului, cuprinde o serie de fotografii ce surprind instantanee cu Nicolae și Elena Ceaușescu și din timpul congreselor P.C.R., precum și panouri de propagandă comunistă.
  2. „Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini” este o expoziţie realizată de Memorialul Revoluției, cu fotografii din Timișoara, București și celelalte orașe revoluționare ale României, prefațate de evenimentele anului 1989 din Europa de Est.
  3. „Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor” este numele unei expoziţii de picturi create cu inocența și fantezia specifice vârstei de elevi timișoreni de la Palatul Copiilor, sub coordonarea artistei plastice Maria Bana Jichița.
  4. Expoziţia „Solidari cu România”, realizată de Institutul Memoriei Naţionale din Varşovia în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti și donată Memorialului Revoluției, prezintă imagini surprinse de un grup de jurnaliști polonezi în București și Timișoara, în perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, cu ocazia transportului ajutoarelor acordate de Polonia României.
  5. Expoziția „Cronologia Războiului Rece”, realizată de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cu sprijinul programului „Culture 2000” și donată Memorialului Revoluției, parcurge toate etapele Războiului Rece, din țările unde s-a făcut simțită din plin prezența sa.
  6. Expoziţia „Zidul Berlinului – O graniţă prin Germania”, realizată de Fundația Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit German.
  7. Expoziţia „’89 din uşă” a artistei timişoreane Suzana Fântânariu cuprinde o serie de uși pictate, temele abordate de autoare fiind comunismul și Revoluția, o invitație de a pătrunde, pe ușa veșnic deschisă a artei, într-un univers de simboluri.
  8. Sala  machetelor găzduiește cele 12 monumente ridicate în memoria Eroilor din Decembrie 1989, precum și o hartă unde sunt acestea amplasate.
  9. Capela Eroilor, pictată de artistul Casian Murărașu, amenajată în incinta Memorialului Revoluției și sfințită în 22 ianuarie 2014, este menită să ilustreze solidaritatea timișorenilor pe tot parcursul celor 7 zile ale Revoluției.

În cadrul circuitului expozițional funcționează și Galeria 89, unde sunt găzduite expoziții și lansări de carte despre diverse tematici cu scopul de a sprijinii în mod special tinere talente și pentru a promova și prin acest mod istoria recentă a României.

Circuitul expozițional are mai multe săli de expoziție în suprafață de peste 800 mp. În anul 2016 Memorialul a avut peste 8.000 de vizitatori.

Au fost realizate expoziţii itinerante pe tematica revoluţiei din 1989 în peste 20 oraşe din ţară şi în 15 orașe în străinătate.

      Documentare și cercetare

În urma activităţii de documentare şi cercetare în cadrul Centrului, s-a reuşit editarea şi publicarea a 21 de titluri de carte şi realizarea reviste bianuale „Buletin ştiinţific şi de informare Memorial 1989”, care a ajuns la numărul 18. În urma cercetărilor realizate au fost publicate cărți, studii, lucrări de licență, master și doctorat.

Circuit memorial

În perioada 1990 – 2014 au fost realizate un Complex Memorial în Cimitirul Eroilor cu 13 monumente în Timișoara și o capelă ecumenică la sediul Memorialului. Totodată am realizat un complex memorial în localitatea Popești-Leordeni. Primăria orașului Berlin a donat asociației în 2013 o bucată din Zidul Berlinului, Timișoara rămânând singurul loc din țară care găzduiește o asemenea piesă memorială.

  • Planurile de viitor

Realizare mai multor tipuri de expoziții:

  • o expoziţie permanentă despre Revoluţia Română
  • o expoziţie permanentă despre schimbările socio-politice din Europa Centrală şi de Est.
  • expoziţii temporare și itinerante
  • 30 de expoziții în cadrul Galeriei 89
  • participarea la expoziții în străinătate
  • participarea la pregătirea orașului pentru Capitală Culturală Europeană 2021.
  • Cu cine colaborați?
  • Parteneriate și colaborări pe plan local: Universitatea de Vest din Timișoara (Facultatea de Istorie, Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Arte, Facultatea de Relații publice și științele comunicării, Facultatea de Jurnalism), Inspectoratul Județean Școlar Timiș, cu instituții ale administrației publice locale din Timișoara precum și alte organizații locale;
  • Parteneriate și colaborări pe plan național: Institute de cercetare (IICCMER, Fundația Academia Civică / Memorialul Sighet, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, Institutul Cultural Român, Arhivele Naționale din România, etc), asociații și organizații neguvernamentale (Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, etc), mass-media.
  • Parteneriate și colaborări externe

Avem numeroase colaborări cu institute de cercetare, universități, organizații neguvernamentale din Austria, Belgia, Cehia, Germania, Polonia, Serbia și Ungaria.

  • O mărturisire/ o impresie/ un citat al unei persoane care v-a vizitat/ cu care ați colaboratmică delegație a cehilor și a slovacilor este proimpresionatăceea ca

„O mică delegație a cehilor și a slovacilor este profund impresionată de ceea ce avăzut în acest Memorial. E demn de laudă faptul că se cultivă aici memoria națiunii, e foarte important să nu uităm ce s-a întâmplat (…)” Prietenii din Cehia și din Slovacia, Libuše Valentová, Universitatea Carolină, Praga

„…Sunt de-a dreptul impresionat! Nu-mi imaginam că în ‘inima Timişoarei’ se află o asemenea  ‘COMOARĂ’,  un  compendiu  de  ISTORIE  a   ceea  ce  a  fost   Revoluţia   de  la Timişoara   –   din   Decembrie   1989   –   cea   care   a   DECLANŞAT   Revoluţia   Română Anticomunistă!” Prof.univ.dr. Ion Talpoş, Preşedinte al Senatului Universităţii de Vest, Preşedintele Asociaţiei Facultăţilor Economice din România

  • Adresa:

Strada Popa Șapcă, 3-5 (Oituz nr. 2B), Timișoara

Program de vizitare:

Luni – vineri  8:00 – 16:00

Sâmbătă 10:00 – 14:00

Contact:

Tel: 0256 294 936

Fax: 0356 100 105

amr@memorialul revolutiei.ro

Memorialulrevolutiei1989@gmail.com

www.memorialulrevolutiei.ro

www.editura-memorialulrevolutiei1989.ro

www.cercetare-memorialulrevolutiei1989.ro

  • Persoane de contact:

Gino Rado – 0723148110